Kawy z ziaren – sprawdź propozycję palarni

autor:

Usługi

Od momentu napój nazwany kawą wywodzący się z Etiopii przybył do Europy około szesnastego wieku naszej idealnej ery, odtąd stał się nieodłącznym trunkiem naszych czasów. Trudno dziś wyobrazić sobie poranek bez filiżanki naszego pobudzacza.

Etymologii słowa kawa można by się doszukiwać tygodniami, najbardziej prawdopodobna, choć również nie potwierdzona jest ta, iż owa nazwa pochodzi od nazwy etiopskiego grodu Kaffa – dziś znanego jako Kefa. Nikt by nie pomyślał, iż z pozoru taka przeciętna i łatwo osiągalna kawa ma tak trudną historię. Nazwa do Polski nazwa trafiła po Bitwie pod Wiedniem w odmianie tureckiej w 1683 roku. W kontekście objawienia kawy krąży legenda o sufim Shaikh ash-Shadhilem, który w czasie swojej wędrówki po Afryce napotkał na stado nadaktywnych kóz. Postanowił wobec tego on spróbować owoców, którymi owe kozy się żywiły, wtem odkrył ich bajeczny wpływ na ludzki organizm.

Głównie odmiany uprawianej kawy to robusta czyli odmiana kongijska oraz arabica, to jest rodzaj arabski. Obecnie kawę jesteśmy w stanie nabyć na porządku dziennym i dostać je w różnych wariantach, odmianach oraz formach. Kawę jesteśmy w stanie dostać w czterech podstawowych fasonach: w ziarnach niepalonych inaczej tak oznaczana zielona, w ziarnach wypalanych, jak na przykład kawa ziarnista, mielona – kawa mielona i rozpuszczalna – przetestuj palarnia kawy.

Trunek kawowy w wersji instant jest dzisiaj najbardziej rozchwytywanym produktem w swojej kategorii, jednakże kompetentni bariści oraz smakosze zalecają niemniej jednak parzenie kawy po turecku inaczej wspólnie z fusami. Istnieją dobre dzbanki do zaparzania kawy, które pozwalają na oddzielenie fusów od naparu. Niemniej jednak powracając do kaw instant zupełnie inaczej zwanych rozpuszczalnymi, powstają one z suszonego ekstraktu produkowanego od lat pięćdziesiątych dwudziestego wieku. Proces polega na prażeniu ziaren kawowca, zaparzenie ich, a w następnej kolejności odparowanie cieczy metodą wymrażania i usunięcie powstałego lodu procedurą sublimacji. Druga metoda polega wobec tego na rozpryskowym wyparowaniu wody z koncentratu kawowego.

Dodaj komentarz