Korzenie ziołolecznictwa oraz typy ziół – co kupić?

autor:

Zdrowie & Uroda

Zioła to grupa roślin, które są doceniane za smak, zapach oraz właściwości lecznicze. Początki ziołolecznictwa są zbieżne z pojawieniem się pierwszego człowieka na Ziemi. Terapeutyczne i smakowe przymiotniki roślin były powszechnie stosowane już przez antycznych Greków i Rzymian.

Rozumie się samo przez się, że już wtenczas rośliny stosowano w celach leczniczych oraz używano jako dodatek do potraw, bezbłędnie poprawiający ich smak. Możemy założyć, że już nasi pierwotni przodkowie znali i w wielu przypadkach stosowali rośliny, które wzbogacały smak pieczonego.

Nieoczekiwanie dostrzegał też ich lecznicze atrybuty – jedne miały właściwości przeczyszczające, powodowały potliwość, rozgrzewały, inne skutecznie tamowały krwotoki, zmniejszały ból, przyśpieszały gojenie się ran, a niektóre działały jak trucizna. Zdobytą przez tysiące lat wiedzę pierwotni ludzie przekazywali następnym pokoleniom, jakie w świadomie sposób wykorzystywali z właściwości ziół – wypróbuj dark devil auto. Teraz zioła są używane w kuchni, jako lekarstwa, oraz dla celów duchowych. Zioła mają wiele zastosowań, w tym kulinarne, lecznicze, lub w niektórych wypadkach są użytkowane dla pogłębienia duchowości.

Praktycznie każda część rośliny ma okazję pozostać uznana za zioła, w tym liście, korzenie, kwiaty, nasiona, żywica, kora korzeni, kora wewnętrzna (kambium), jagody i niekiedy owocnia lub też inna część rośliny. Kuchenne użycie ziół zwykle stosuje części zielone rośliny oraz przyprawy, wytwarzane z jej nasion, jagód, kory, korzeni oraz owoców.

Zioła kuchenne różnią się od warzyw tym, że są one stosowane w małych ilościach i mają za zadanie tylko wzbogacić smak danego dania smak, a nie dostarczyć substancji odżywczych, jak tradycyjne pożywienie.

Sporo ziół kuchennych to byliny, np. tymianek, lawenda, a inne, takie jak pietruszka bądź bazylia, są sztampowymi liśćmi, niektóre są krzewami, np. rozmaryn, lub też drewnami (np. wawrzynu) – jest to sprzeczne z botaniczną definicją ziół, jaka wyklucza rośliny drzewiaste jako rodzaj ziół. Istnieją pewne zioła, takie jak mięta, jakie są stosowane zarówno do celów kulinarnych, jak oraz leczniczych.

Dodaj komentarz