Rady dotyczące kawy – przetestuj, jeżeli lubisz kawę

autor:

Usługi

Od czasu gdy kawa pojawiła się w nieomal każdym zakamarku świata zwłaszcza za sprawą Imperium Osmańskiego nie ma chyba człowieka, który podparłby się temu „szatańskiemu trunkowi”, bezsprzecznie mowa tutaj o miłośnikach i degustatorach, a nie o kimś kto w ogóle go nie znosi. Przez wiele lat ludzie opracowali bez liku sposobów na spożycie zwanej w krajach arabskich kahvy. Pobudzające atrybuty ziaren pierwotnie budziły sporo kontrowersji w szczególności na Bliskim Wschodzie, ich spożycie pozostało zakazane w roku 1511 w Mekce, a w Kairze dwadzieścia jeden lat następnie.

Pierwsze kafeterie stawały się w pewnych sytuacjach forami gwarnych dyskusji na temat tego specyfiku, co niezmiernie niepokoiło sułtanów. U schyłku wzmiankowanego już uprzednio – szesnastego – wieku wszystkie zakazy przestały obowiązywać, w tym czasie zarazem Imperium Osmańskie jako pośrednik handlowy stało się nadzwyczaj mocne i zaczęto je nazywać „mocarstwem kawowym”. To za sprawą Turków na polskie ziemie pod zakończenie siedemnastego wieku od południa trafiła kawa, gdy oni to wtenczas sprawowali rządy nad Mołdawią. Wielką miłością do kawy pałał zwycięski pod Wiedniem król polski Jan III Sobieski, więc dzisiaj z pewnością moglibyśmy nazwać go kawoszem.

W pierwszej kolejności uznawana za nieapetyczną, a nawet i wrogą kawa rozpowszechniła się „na dobre” w kraju dopiero na przełomie siedemnastego oraz osiemnastego wieku, w wtrąconym przedziale czasowym w Gdańsku powstały pierwsze kafeterie nazywane kafehausami – dzisiaj polecamy najlepsza kawa ziarnista. Jednak mimo licznych protestów przeciwników, zyskiwała coraz to szersze grono uznania, do tego stopnia że A.K. Czartoryski w 1779 roku napisał nawet komedię pod tytułem „Kawa”, a w 1795 ukazał się pierwszy w języku polskim podręcznik dla kawiarzy w przekładzie z języka francuskiego. W pierwszej chwili kawę pito na sposób wschodni czyli czarną i bez jakichkolwiek akcesoriów.

Ekspresowo niemniej jednak przyjęły się wersje ze śmietaną, cukrem, a nawet oraz solą. Współcześnie mamy wiele wersji parzenia oraz podawania kawy. Najatrakcyjniejsze kategorie napoju kawowego kultowe nie tylko w Europie jednak i na całym świecie to na przykład jedna z wielu: mocca, której bazą jest kawa mielona.

Dodaj komentarz