Turystyczna Sieć Współpracy – klaster „SUWALSZCZYZNA-MAZURY”
Pobierz Flash Player aby wyświetlić baner.
Twórczość Ludowa
Rękodzieło i Tradycje
Przystanki Kulinarne
Jaćwingowie
Multimedia
Mazury

 
 


eAzymut
Strona Główna »  Przystanki Kulinarne »  Suwałki i okolice »  Stowarzyszenie "Macierzanka"

Stowarzyszenie "Macierzanka"

Sery produkowane w gospodarstwach rolnych gmin Wiżajny i Rutka Tartak to prawdziwy rarytas. Wytwarzane są one bez konserwantów, według tradycyjnej receptury. Dostępne są w kilku postaciach: świeże, dwu-trzy dniowe sery sałatkowe o jasnym kolorze i łagodnym smaku, dojrzewające o ciemniejszym kolorycie i wyraźnym smaku, jak również sery z dodatkami różnego rodzaju ziół. Unikalne środowisko naturalne, zioła i trawy z łąk i pastwisk, na których pasą się krowy dają serom niepowtarzalny smak. Dlatego macierzanka jest symbolem naszego stowarzyszenia. W 2005 roku „Macierzanka” została nagrodzona w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo na najlepszy produkt regionalny.

Gospodarstwa lokalnych producentów serów można odwiedzić po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.

Stowarzyszenie "Macierzanka"
ul. Suwalska 17a, Wiżajny
tel. 87 568 85 08
Barbara Żeliszczak
tel. 516 107 004






 

 

  Strony internetowe ONAVI