Wyrób kawy i jej klasyfikacja – jaki typ wybrać?

autor:

Rozrywka

Kawę uprawia się jedynie w niektórych krajach. Jest to niemniej jednak niesłychanie dochodowy biznes. Eksportowana jest nieomalże do wszystkich krajów – Europy, Ameryki, Azji. Bodajże wszyscy, w każdym zakątku na ziemi pijemy kawę. Naturalnie robimy to na przeróżne sposoby. Jednym kawa smakuje, inni jej nie jedzą, nie piją, wyraźnie jej nie lubią. Jednakże to wyłącznie od nas zależy, od stworzonego przez nas smaku czy gustu lub taką kawę będziemy pić. Jeśli kawę eksportuje się niemal do wszystkich krajów świadczy to, iż musi być produkowana w olbrzymich ilościach – oraz tak także jest w rzeczywistości. Każdego roku wytwarza się aż 7 milionów ton kawy. To w gruncie rzeczy wiele. W zależności od tego, gdzie taka kawa zostanie wyprodukowana, z plantacji jakich krajów zostanie zebrana i jak zostanie przygotowana zależy jej smak.

A smaki są niesłychanie przeróżne. Prawdopodobnie każdy z nas spotkał się z kawą o wiele bardziej gorzką czy taką, jakiej smak był niemal słodkawy. Kawę wypada umieć przygotować – sprawdź kawa z Indii. Czasami taki napój nie jest nadmiernie wyborny – musimy go porządnie przyprawić.

Na półkach sklepowych mamy nadzwyczaj rozmaite kawy. Zapakowane są one w różne opakowania, pudełeczka, woreczki. Nieraz bardzo długo zastanawiamy się zanim wybierzemy tą stosowną. By wiedzieć, jak dana kawa smakuje musimy jej spróbować. Nie ma innego sposobu na sprawdzenie jej smaku. Są kawy analogiczne do siebie w smaku, jednakowoż są również i takie całkiem przeróżne.

Kawę można poddać klasyfikacji. Wyróżnia się kawy w ziarenkach, kawy rozpuszczalne oraz te, które są liofilizowane. W Polsce najpopularniejsze są kawy rozpuszczalne. Większość z nas pije właśnie takie kawy. Kiedyś nie były one dostępne. Wypada było sprowadzać je z zagranicy – a to w pewnych momentach było niezwykle skomplikowane.

Kupowało się w następstwie tego kawy w ziarnach i porządnie przygotowywało do parzenia – mieliło w młynkach do kawy tak, żeby zdobyć właściwą strukturę takich ziaren, żeby rozdrobnić je. Nie mogły być zanadto drobne, niemniej jednak i nadmiernie grube. Każdy sam musiał określić, jaka kawa smakuje mu najbardziej. Obecnie mamy niezmiernie duży wybór kaw. Są różnorodne smaki, różni producenci.

Dodaj komentarz